5 tips til at komme godt i gang med at dyrke yoga

Måske går du og tænker på at starte til yoga, men ved ikke helt hvordan du kommer godt igang? Eller måske har du dyrket lidt yoga, men vil gerne gå mere i dybden med yogaen?

Her kommer jeg med 5 tips til, hvordan du kan komme godt i gang med en yogapraksis.

  1. Tilmeld dig et hold, som passer til dig og dine behov

Først og fremmest vil jeg anbefale dig at starte på et hold. Det kan være svært at finde ud af hvor man skal starte på egen hånd derhjemme i stuen. En yogaunderviser kan hjælpe dig godt i gang med at guide dig ind i stillingerne, give tips og alternativer hvis du eventuelt har nogle skader. Og du kan få helt konkret inspiration til øvelser og praksis du måske får lyst til at lave derhjemme. De fleste slutter også deres undervisning med en dejlig afspænding – og dét er altså ikke det samme derhjemme!
Desuden kan det være nemmere at ’få det gjort’ og komme afsted hvis man har tilmeldt sig et hold. De fleste steder tilbyder en gratis prøve time og mange steder udbyder kortere forløb af 6-8 gange. Her kan du kan se om holdet og underviseren er noget for dig.

  1. Luk øjnene og fokuser på din egen praksis

Når jeg siger ’luk øjnene’ mener jeg det på to forskellige måder. Først og fremmest vil jeg anbefale dig at lukke øjnene når du er til yoga, så du kan mærke efter hvad yogaen gør for dig og finde ro i yogaen. Men jeg vil også anbefale dig at lukke øjnene for alt det, der foregår udenfor din egen måtte. Stop med at kigge på sidemanden der bare går i split uden at blinke, stop med at kigge på instagram yogier der står på en hånd på et træ ude i skoven uden at blinke. Stop med at sammenligne dig med andre, luk øjnene og fokuser på din egen praksis – du er til yoga for din egen skyld. I forlængelse med dette, vil jeg også opfordre dig til at glemme alt om smidighed. Hvis der er en stilling der ikke fungerer for dig – så findes der helt sikker et alternativ der gør! Er du på et hold, så tøv ikke med at spørge underviseren, de vil med glæde komme med variationer og alternativer.

  1. Find en yogastil der passer til dig

Der findes virkelig mange forskellige typer af yoga, Hatha, Yin, Restorative, Asthanga, Vinyasa osv. Jeg vil ikke skrive en helt masse om de forskellige typer her, men det kan være en god idé at tænke over hvilken type yoga der passer til dig. Kan du bedst lide en helt rolig klasse og drømmer om at komme ned i tempo og stresse af? Så skal du måske lede efter klasser som ’Blid hatha’, ’Yin’ eller ’Restorativ’ yoga. Eller er du ikke til det helt rolige, vil gerne have der er lidt tempo på og måske komme i form? Så kig efter klasser som ’Vinyasa’ (ofte kaldet flow yoga) eller ’Bikram’ (hot yoga). Hvis du har en baggrund som danser eller lignende ved jeg at flere har været glade for ’Asthanga’ yoga. Prøv lidt forskelligt, og smid ikke yogaen helt væk bare fordi du lige kom til en klasse der slet ikke var dig!
Læs på de enkelte hold og forløb, om det er en stil der passer dig – og ellers så skriv til underviseren og hør ad.

  1. Sæt nogle realistiske mål, der passer til din hverdag

Som med alt slags motion og fritidsinteresser, vil jeg anbefale dig at sætte nogle realistiske mål. Det kan være at du tilmelder dig et enkelt hold om ugen og det er måske nok til at starte med. Derudover kan det være du planlægger at fx hver torsdag aften bruger du et kvarter på at arbejde med dit åndedræt og lave et par enkelte yogastillinger. Det kan også være du sætter en guidet meditation på inden du skal sove. Alt er bedre end ingenting, så har du kun to minutter et par gange om ugen så nyd de to minutter og tak dig selv for at det du nu nåede!
Især hvis du har små børn eller en travl arbejdskalender kan to minutter her og der, være med til at grounde dig og skabe lidt balance i dit liv.

  1. Vær åben og nysgerrig

Til sidst håber jeg, at du vil møde yogaens verden med et åbent sind. Der findes så mange forskellige typer af yoga, at jeg næsten tør love at der er noget for dig. Måske skal du prøve lidt forskellige før du finder det rigtige. Og blive ikke skræmt af alle de fancy ord som ’Chakras’ (energisystemer), ’Pranayama’ (åndedrætsøvelser), ’Asana’ (yogastillinger) osv., du kan sagtens dyrke yoga uden at vide hvad det handler om.

Jeg håber du kunne bruge min tips til noget – og måske får mere lyst til at dyrke yoga!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *