En Hatha yoga time

En klassisk Hatha Yoga time har fokus på følgende 5 elementer:

Opvarmning
Vejtrækning
Yogastillinger
Sekvensering
Afspænding

Vi starter altid vores Hatha Yoga praksis med at varme op. Det er nødvendigt at forberede kroppen på bevægelse og træning for bl.a. at mindske risikoen for skader. Oftest laver vi solhilsener som opvarmning, men det kan også være andre små flowsekvenser. Opvarmningen handler dog ikke kun om det fysiske aspekt. Det handler også om at forberede sindet på, at vi nu skal dyrke yoga. Under opvarmningen forsøger vi at indstille hjernen på at få det optimale ud af vores yogapraksis og glemme alt det, der sker uden for yogamåtten. Derfor starter vi også timen med at fokusere på vores vejrtrækning, og vi kan med blot simple åndedræts øvelser skabe ro og fordybelse til vores praksis. Åndedrætsøvelser er desuden et simpelt redskab, du kan tage med dig i din hverdag for hurtigt at skabe ro og overblik.

I yogaens verden kaldes yogastillinger for ‘Asanas’, der betyder ‘comfortable steady postion’. Altså en ‘komfortabel, stabil stilling’. Det betyder dog ikke, at man skal være helt stille i den enkelte stilling, men at man befinder sig et sted, hvor man har kontrol over stillingen. Jeg plejer at beskrive det som grøn, gul og rød zone.

I den grønne zone, befinder du dig i stillingen, men mærker måske ikke det store stræk og du anstrenger dig ikke for at holde stillingen. Du kan holde stillingen længe. I den gule zone kan du mærke, at du skal koncentrere dig om at holde stillingen. Du mærker strækket og din krop arbejde. Du kan holde stillingen i 30-90 sekunder. I den røde zone skal du bruge mange kræfter for at blive i stillingen og måske gør det endda ondt. Du kan kun blive i stillingen i få sekunder.

I Hatha Yoga bevæger vi os primært i den gule zone, men vi bevæger os også af og til ind i både grønne og røde zoner. Hatha Yogaen centreres omkring den gule zone, fordi det hovedsageligt er hér vi med øvelse netop kan opnå en komfortabel og stabil stilling.

I forlængelse af yogastillinger, har vi desuden fokus på sekvensering. I en Hatha Yoga time er det vigtigt at komme hele kroppen rundt. Så selvom vi i en undervisningsgang har fokus på ryg, arme eller stående stillinger, er det stadig vigtigt, at hele kroppen kommer i brug. Fokus på sekvensering skaber desuden et godt flow i en time, så der naturligt kommer en meningsfuld overgang fra den ene stilling til den næste.

“Be at least as interested in what goes on inside you as what happens outside. If you get the inside right, the outside will fall into place.”
Eckhart Tolle

Til sidst slutter vi altid af med en guidet afspænding. Afspændingen kan være kort eller lang, men det væsentligste er, at kroppen får en stund til at blive helt afslappet. Dermed får alle muskler i kroppen mulighed for at få ro, hvile og tid til at afspænde. Den guidede afspænding kan også indeholde; åndedrætsøvelser, meditationer, intentioner og affirmationer. Oftest ligger vi i ‘Shavasana’ under afspændingen, men afspændingen kan også foregå i forskellige restorative stillinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *